One of the things I thought I will write about from here on are the things that I cook (macam la pakar sangat kat dapur! LOL).
Not about just the nice stuff, you know. I mean everything. Kadang2 kita rasa orang tahu, tapi orang pun tak tahu. Dan walau tahu pun, nak juga tanya orang lain buat macam mana? Mungkin ada cara yang lebih baik dari cara kita yang kononnya rasa dah top sangat.
So this time I am writing about the cekodok pisang. Kata orang Utara, cucoq kodok (hambik kau, pronounce that however you may).
Anak2 memang teramat suka kueh ni. Everytime buat mesti habis. This is how I do it - kena adjust sikit kuantiti sebab selalunya depends on how ripe the bananas are dan jenis pisang yang diguna. You will need:
Buah pisang yang ranum, dilenyek
Gula pasir (secukup rasa. I always feel you need lots)
Tepung gandum (just enough. Terlalu banyak, kueh jadi keras. Terlalu sikit pulak nanti kueh akan terlalu menyerap minyak)
Kelapa parut (tak terlalu banyak; mungkin 4-5 sudu untuk 10 biji pisang rastali. You can omit, but I think the kelapa will make your cekodok tastes creamy and different)
Tepung beras (2-3 sudu, supaya kueh jadi agak2 bulat, tak melepek macam pancake. That's what my sister said she learnt)
Garam (secukup rasa)
Gaul semua bahan dan rasa. Goreng. Saya selalu test 3-4 biji dulu, kalau ok baru masak yang selebihnya.
Tip goreng:because the sugar will caramelise, kueh akan melekat di kuali. Tunggu sampai kueh agak2 garing baru dibalikkan (atau guna non-stick pan).
~ xoxo
No comments:
Post a Comment